چگونه کولر گازی را در منزل سرویس کنیم؟

چگونه کولر گازی را در منزل سرویس کنیم؟ سرویس کولر گازی در منزل چه نکاتی دارد؟ اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد، در بسیاری از شهرهای ایران به قدری هوا گرم میشود که باید کولرها را روشن کرد. اما قبل از به کار انداختن کولر باید آن را سرویس کرد.
در این مطلب میخواهیم درباره سرویس کولر گازی در منزل صحبت کنیم و نکات لازم برای سرویس و نگهداری کولر گازی را به شما میگوییم. پس اگر به دنبال راهنمای سرویس کولر گازی بهصورت کامل و گامبهگام در منزل هستید، این مطلب را بادقت بخوانید.
چرا سرویس کولر گازی ضروری است؟
برای اینکه کولر عملکرد خوبی داشته باشد، بتواند به خوبی فضا را خنک کند و دچار مشکل و خرابی نشود، باید به صورت مرتب سرویس شود. سرویس منظم باعث میشود که دستگاه در بهترین حالت ممکن کار کند و از ایجادِ هزینههای احتمالی تعمیرات در آینده جلوگیری شود.
برای اینکه به ضرورت سرویس کولر گازی در منزل پی ببرید، در این قسمت، تبعات مختلفی که سرویس نکردن کولر گازی میتواند داشته باشد را به شما خواهیم گفت.
- کاهش خنک کنندگی کولر و کم شدن قدرت سرمایشی آن: وقتی سرویس بهموقع انجام نمیشود، فیلترها و کویلها، کثیف و مسدود میشوند. همین موضوع از گردش صحیح هوا جلوگیری میکند و باعث میشود تا کولر نتواند بهخوبی فضا را خنک کند.
- افزایش مصرف برق:عدم سرویس منظم باعث میشود که دستگاه برای خنککردن بیشتر تلاش کند، کمپرسور و فن با فشار بیشتری کار کنند و در نتیجه مصرف برق بالا برود.
- فرسوده و خراب شدن زودهنگام قطعات: جمع شدن گردوغبار و فشار زیاد روی موتور و کمپرسور باعث آسیب رسیدن به قطعات و کاهش عمر مفید آنها میشود. این مورد میتواند بسیار هزینهبر باشد.
- نشتی آب از پنل داخلی: در صورتی که سرویس کولر گازی در منزل را جدی نگیرید، ممکن است که شلنگ تخلیه دچار گرفتگی شود و سینی آب کثیف باشد. این حالت باعث برگشت آب و چکهکردن آن از پنل داخلی خواهد شد.
- بوی ناخوشایند یا تولید هوای ناسالم: گردوغبار زیاد روی فیلترها و رشد باکتری در کویلها باعث ایجاد بوی بد و ورود هوای آلوده به فضای منزل میشود.
- ایجاد صدای غیرعادی: وقتی فن یا پرهها، تمیز و بالانس نشده باشند، پس از مدتی دچار نوعی لرزش میشوند و هنگام روشن بودن دستگاه، صدای غیرعادی تولید میکنند.

آشنایی با اجزا و قطعات کولر گازی
اگر میخواهید خودتان سرویس کولر گازی را انجام دهید، در مرحلهی اول باید اجزا و قطعات مختلف دستگاه را به خوبی بشناسید.
به طور کلی بسیاری از کولرهای گازی که ما در خانه و محل کارمان استفاده میکنیم از دو بخش داخلی (پنل داخلی) و بخش خارجی (یونیت خارجی) تشکیل میشوند. بخش داخلی (پنل) در فضای داخلی نصب میشود و بخش خارجی همانطور که اسمش پیداست، در محیط بیرونی خانه یا محل کار قرار داده میشود.
در این دو بخش داخلی و خارجی کولر گازی، اجزا و قطعات مختلفی قرار دارد که هر کدام وظیفهی خاصی بر عهده دارند. اجزای کولر گازی عبارتند از:
- کمپرسور: به نوعی موتور دستگاه است که کارِ فشردهسازی گاز مبرد و هدایت آن به کندانسور را بر عهده دارد.
- کندانسور: وظیفهی کندانسور گرفتن گرمای محیط داخلی و خنک کردن آن است.
- اواپراتور: اوپراتور محل تبخیر مایع مبرد است و باعث خنک شدن هوای اطراف میشود.
- فن داخلی و خارجی: توزیع هوای سرد به صورت یکنواخت در داخل اتاق، وظیفهی فن داخلی است و خنک کردن کندانسور و کمک به تخلیه گرمای مبرد بر عهدهی فن خارجی است.
- ترموستات دیجیتال یا مکانیکی: وظیفهی ترموستات، تنظیم دمای محیط طبق فرمان کاربر است.
- برد الکترونیکی: عملکرد کمپرسور، فن، ترموستات و سیستم محافظتی را مدیریت میکند.
- فیلترها: فیلترها از ورود گردوغبار به داخل کولر جلوگیری میکنند.
- لولههای مسی: گاز مبرد را از پنل داخلی به یونیت خارجی منتقل میکنند.
ابزارهای مورد نیاز برای سرویس کولر گازی
قبل از آموزش سرویس کولر گازی در منزل، اجازه دهید تا وسایل لازم برای این کار را معرفی کنیم. سرویس کردن کولر گازی علاوه بر مهارت به چندین ابزار و وسیله هم نیاز دارد. آماده کردن و استفاده از ابزارهای زیر برای انجام سرویس اصولی و ایمن لازم و ضروری است.
1. پیچگوشتی دوسو و چهارسو
پیج گوشتی دوسو و چهارسو برای باز کردن پنل داخلی، پیچهای نگهدارنده فیلترها، قاب کندانسور و سایر بخشهای کولر لازم است. توصیه میکنیم برای رعایت نکات ایمنی سرویس کولر گازی و پیشگیری از برقگرفتگی، از پیچگوشتیهایی با دستهی عایقدار استفاده کنید.
2. پارچه نرم و لطیف
پارچه لطیف و بدون پرز برای پاک کردن سطح کویل داخلی، پرهها و بدنه داخلی دستگاه به کار میآید. پارچه باید خشک یا فقط کمی مرطوب باشد تا به قطعات الکترونیکی آسیب نزند.
3. اسپری تمیزکننده مخصوص کولر گازی یا سرکه سفید
سرکه سفید را میتوانید با آب ترکیب کنید و به عنوان اسپری تمیزکننده کولر استفاده کنید. محلول تمیزکننده برای ضدعفونی و تمیز کردن کویل داخلی (اواپراتور) و خارجی (کندانسور) مناسب است.

4. برس نرم یا مسواک قدیمی
این وسیله برای تمیز کردن نواحی باریک و فینهای آلومینیومی کویل، به کار میآید. این نواحی را نمیتوان با پارچه تمیز کرد. حواستان باشد که از برس زبر استفاده نکنید، چون ممکن است پرهها یا کویل آسیب ببینند.
5. جاروبرقی
برای از بین بردن گرد و غبار از پنل داخلی، فیلتر یا کندانسور از جاروبرقی استفاده کنید. در جارو کشیدن دقت کنید، حرارت و شدت زیاد جارو میتواند به قطعات حساس کولر آسیب بزند.
6. دستکش و ماسک
در سرویس کولر گازی در منزل با گردوغبار یا مواد شوینده سروکار خواهید داشت. بنابراین برای محافظت از پوست و ریهتان باید از دستکش و ماسک استفاده کنید.
مراحل گامبهگام سرویس کولر گازی
حالا نوبت میرسد به آموزش سرویس کولر گازی در منزل. برای انجامِ یک سرویس اصولی و ایمن باید طبق مراحل زیر عمل کنید. برخی از افراد تصور میکنند که اسپیلت نوع متفاوتی از کولر گازی است و روش سرویس آن تفاوت دارد. باید این نکته را بگوییم که اسپیلت درواقع نوعی کولر گازی است و تفاوت خاصی در روش سرویس آن وجود ندارد.
1. قطع برق دستگاه
قبل از هر اقدامی، برای رفع خطر برقگرفتگی، برق کولر را قطع کنید. به طور کلی توصیه میکنیم که تمام نکات ایمنی سرویس کولر گازی را رعایت کنید.
2. باز کردن پنل داخلی و تمیز کردن فیلترها
- درب پنل داخلی را باز کنید
- فیلترها را بهآرامی خارج کرده و آنها را با آب ولرم و صابون بشویید.
- اجازه دهید که فیلترها کاملاً خشک شوند.
- هر 1 تا 2 ماه یکبار فیلتر کولر گازی را تمیز کنید.
3. تمیز کردن اواپراتور (کویل داخلی)
با استفاده از اسپری تمیزکننده یا پارچه مرطوب، سطح کویل را تمیز کنید. مراقب باشید که در حین تمیز کردن، به فینهای آلومینیومی آسیب نزنید.
4. بررسی شلنگ تخلیه آب
شلنگ تخلیه را از نظر گرفتگی یا نشتی بررسی کنید. اگر آب از پنل داخلی چکه میکند، احتمال گرفتگی آن زیاد است.
5. سرویس یونیت خارجی (کندانسور)
از آنجایی که کندانسور در معرض گرد و خاک زیادی در بیرون از منزل قرار دارد، باید با دقت شسته شود. بهترین روش شستشوی کندانسور کولر گازی را در زیر توضیح میدهیم.
- دستگاه را خاموش کنید.
- با شلنگ آب، از قسمت بالا تا پایین کندانسور را بشویید. برای شتستو باید فشار آب، متوسط باشد و از اسپری مخصوص استفاده کنید.
- از یک برس نرم یا جارو برای از بین بردن گرد و غبار آن استفاده کنید.
6. بررسی اتصالات و سیمکشیها
اتصالات الکتریکی را از نظر پوسیدگی یا شل بودن بررسی کنید. اگر دانش فنی برای این کار ندارید، از یک متخصص کمک بگیرید. شماره تماس تعمیرکاران و سرویسکاران شهرتان را میتوانید در سایت کارو ببنید.

نکات تکمیلی برای نگهداری کولر گازی
- هر 6 ماه یکبار کولر گازیتان را سرویس کنید.
- دمای مناسب برای کولر بین 24 تا 26 درجه است. سعی کنید کولرتان را روی این دماها تنظیم کنید.
- اگر برای مدت طولانی قرار است که از کولر استفاده نکیند، آن را بپوشانید.
- از محافظ برق برای کولر استفاده کنید تا نوسانات الکتریکی به دستگاه آسیب نزند.
چه زمانی به تکنسین حرفهای نیاز دارید؟
برطرف کردن برخی از مشکلات کولر گازی نیاز به تخصص و دانش فنی دارد و باید از تعمیرکار حرفهای برای حل کردن آنها کمک بگیرید تا به خودتان و دستگاهتان آسیبی نرسد. در مواقع زیر با تعمیرکار و تکنسین حرفهای تماس بگیرید. شماره تماس و اطلاعات تعمیرکاران مختلف را رد سایت کارو ببنید.
- نشت گاز مبرد
- خرابی کمپرسور
- مشکل در برد الکترونیکی
- سر و صدای شدید دستگاه
سخن پایانی
سرویس منظم کولر گازی باعث میشود تا دستگاه بهتر کار کند و عمر طولانیتری داشته باشد. شما با رعایت نکات ایمنی میتوانید کولر گازیتان را در منزل سرویس کنید. اما اگر کولر دچار مشکل و ایرادی است، باید با یک تعمیرکار تماس بگیرید. در این مطلب به طور کامل راهنمای سرویس کولر گازی در منزل را آوردیم و نکات ایمنی آن را گفتیم.
سوالات متداول
هر چند وقت یکبار باید کولر گازی را سرویس کنیم؟
برای عملکرد بهتر کولر، بهتر است هر ۶ ماه یکبار، آن را سرویس کنید. اما قبل از شروع فصل تابستان، سرویس کولر ضروری است.
آیا میتوانم خودم سرویس کولر گازی در منزل را انجام دهم؟
اگر تخصص ندارید، کارهایی مثل تمیز کردن فیلترها، پنل داخلی و کندانسور را میتوانید انجام دهید. اما مشکلات جدیتر را باید به متخصص بسپارید.
بهترین زمان برای سرویس کولر گازی چه زمانی است؟
بهترین زمان، قبل از شروع گرما (اواخر بهار) است. همچنین توصیه میکنیم که در پایان تابستان هم کولر را بررسی کنید.
آیا شستن کندانسور با آب ضرری برای دستگاه ندارد؟
خیر. اگر دستگاه خاموش باشد و از آب با فشار متوسط استفاده شود، هیچ مشکلی نیست. فقط مراقب باشید آب به قطعات الکترونیکی نفوذ نکند.
آیا سرویس نکردن کولر باعث خرابی آن میشود؟
بله، عدم سرویس منظم کولر میتواند باعث کاهش عمر دستگاه، افزایش مصرف برق و خرابی قطعات آن شود.
فیلتر کولر گازی کجاست و چگونه باید آن را تمیز کنم؟
فیلتر معمولاً در پشت درب پنل داخلی قرار دارد. کافی است آن را خارج کرده، با آب و صابون بشویید و پس از خشک شدن کامل، دوباره نصبش کنید.